Anyajegyek

Anyajegy eltávolítás

A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el az úgynevezett atípusos anyajegyektől, akár a már kialakult bőrráktól – a melanomától, ezért fontos hogy minden bőrelváltozást rendszeresen, szakember által ellenőriztessünk.

 

 

Szinte minden embernek van legalább néhány anyajegy a bőrén. A közönséges anyajegyek gyermekkorban vagy serdülőkorban alakulnak ki. Megjelenésük különböző lehet. Előfordulhatnak bőrszínű, halványbarna, sötét, lapos vagy akár előemelkedő formában is.

Méretük változó, leggyakrabban 2-5 mm-es nagyságúak, de lehetnek több centiméteres nagyságúak is.

 

Az önvizsgálat fontossága

A rosszindulatú bőrdaganat kialakulása a bőr rendszeres ellenőrzésével megelőzhető, vagy igen korai állapotban észrevehető. A megelőzés egyik fontos eleme a rendszeres önvizsgálat. Fontos a saját bőrünk megismerése, illetve annak feltérképezése. Ismerjük meg a rajta lévő anyajegyeket, festékfoltokat, szeplőket, hogy észrevehessük azok elváltozását.

Alaposan vizsgáljuk meg valamennyi bőrterületet, beleértve a fartájékot, a hát, karok és az alsó végtagok hátsó felszínét. Teljes alakos tükör előtt, vagy kézi tükör segítségével vizsgáljuk az egyébként nem látható területeket is, esetleg kérhetjük családtagok segítségét.

Végezzük el az önvizsgálatot legalább 3 havonta!

 

Mire kell figyelnünk?

Fontos tudni, hogy milyen változásokra érdemes odafigyelnünk, mikor forduljunk orvoshoz ellenőrzés céljából.

  1. A már meglévő anyajegy mérete megváltozik, hirtelen növekedésnek indul.
  2. Aszimmetria – az alakja szabálytalan lesz, nem kerek vagy ovális.
  3. Határa elmosódik, felszíne kiemelkedik a bőr síkjából, szabálytalan vagy nem éles határú lesz.
  4.  Megváltozik az anyajegy színe, vérzeni kezd, kifekélyesedik.

Bőrgyógyászati szakvizsgálat

Ha bármely anyajegyünkön változás áll be, azonnal orvoshoz kell fordulnunk!

A közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a festéksejtes bőrrák (melanoma malignum) elkülönítéséhez bőrgyógyászati szakvizsgálat szükséges.

Az anyajegyeket egy dermatoscop nevű műszerrel vizsgáljuk, amellyel láthatóvá válik az anyajegy szabad szemmel nem vizsgálható finom szerkezete. Az alakja és színe is sokkal pontosabban meghatározható. A dermatoscop polarizált fénnyel működő kézi műszer, mely 10-20x-os nagyítást tesz lehetővé. A vizsgálat sem fájdalmat, sem kellemetlenséget nem okoz.

 

Fényvédelem!

Az utóbbi időben a napozás és a szoláriumok használata divatossá vált. A barna bőr az egészséget és a jólétet szimbolizálta. Azonban a növekvő ultraibolya sugárzás jelentősen megnöveli a rosszindulatú bőrdaganatok  – a melanoma és  az egyéb hámeredetű daganatok – kockázatát. Az UV sugárzás 70%-a 10 és 14 óra között éri el a földfelszínt. Lehetőleg ebben az időszakban tartózkodjunk a közvetlen napfénytől. A vízparton, homokos vidéken a sugárzás mértéke megsokszorozódhat, ezért ezeken a helyeken fokozott óvatosság szükséges.

A fényvédelem szempontjából az egyik legfontosabb a ruházat. Hordjunk, kalapot vagy kendőt, viseljünk megfelelő öltözetet, mely takarja a bőrt.

Fontos a fényvédők használata, melyek titánium dioxid és cink oxid tartalmuk miatt visszaverik, illetve különböző kémiai anyagok segítségével elnyelik az UV-A és UV-B sugarakat. Napozás előtt legalább fél órával vigyük fel a krémet a bőrre, megfelelő mennyiségben. 3-4 óránként célszerű megismételni a kezelést.

A megfelelő fényvédőt bőrtípusa alapján válassza ki, melyhez kérje szakember segítségét.

 

 

Bejelentkezés: +36309289278
SZEGED Kálvária sgt. 51.
T 06 30 928 927 8 I E info@dermapraxis.hu
© www.dermapraxis.hu