Atopiás dermatitis, ekzema

Az atópiás dermatitis vagy más néven atópiás ekcéma egy krónikus, tehát hosszú ideig fennálló bőrbetegség. Jellemző rá a száraz és kiszáradásra hajlamos bőr, melyhez visszatérő viszkető – gyulladásos időszakok kapcsolódnak. Nem fertőző bőrbetegségről van szó, mely az életkor előrehaladtával javulást mutat és a felnőttkorra spontán gyógyulhat.

 

Mi az atópiás ekcéma oka?

 

Az atópiás ekcéma pontos okát még máig sem sikerült felderíteni, de bizonyos genetikai és környezeti tényező együttes hatásának köszönhetően alakul ki.  A betegségben a bőr vizet veszít, kiszárad, a normál védő funkciója károsodik így a környezeti allergének is könnyebben kifejthetik hatásukat.

 

Hogyan kezelhető az atópiás ekcéma?

 

Nagyon fontos a bőrszárazság megelőzése és megszüntetése rendszeres hidratáló és zsírozó készítmények alkalmazásával, akár naponta több alkalommal is. Ezzel a bőrbarriert a védőfunkciót javítjuk. Mindezek mellett a fellángolások kiváltásában szerepet játszó allergének kimutatása és célzott kerülése javasolt. Gyulladásos tünetek megszüntetésére és a tünetmentes állapot fenntartására bőrgyógyász által felírt készítmények készítményeket használjunk.  A kezelés esetén fontos, hogy a készítményeket megfelelő helyre, megfelelő mennyiségben és az előírt ideig alkalmazzuk.

Bejelentkezés: +36309289278
SZEGED Kálvária sgt. 51.
T 06 30 928 927 8 I E info@dermapraxis.hu
© www.dermapraxis.hu