Bőrdaganat eltávolítás

A rosszindulatú bőrdaganatok kialakulhatnak tünetmentes bőrön vagy már korábban meglévő bőrelváltozásokból, anyajegyekből is. Általában idősebb korban – 50 év felett jelentkeznek nagyobb arányban, de sajnos az utóbbi években a fiatal korosztályt is egyre gyakrabban érintik.

Mit kell tudni a bőrdaganatokról?

A bőrrák jelentkezésének vannak öröklött tényezői, de a bőrünket ért ultraibolya sugárzás, szolárium használat, és különböző kémiai anyagok is szerepet játszhatnak kialakításukban. Általában napnak kitett helyen fordulnak elő, de a hajlatokban és ruházattal fedett területen is jelentkezhetnek. 

Nagyon fontos a bőrrák korai felismerése, mert ha időben eltávolításra kerül, akkor teljes mértékben gyógyíthatóak.

 

Hogyan távolíthatók el a bőrdaganatok?

 

A bőrdaganatok eltávolítása kisműtéti úton történik, mely helyi érzéstelenítésben történő kimetszést jelent, így az elváltozás teljes egészében eltávolításra kerül a típusától függően általában 3-5 mm-es biztonsági zónával.  A beavatkozás érzéstelenítést követően teljesen fájdalmatlan. A sebvonalakat varratokkal egyesítjük. Varratszedés a műtétet követően 1-3 héttel történik. Minden esetben szövettani vizsgálatot is végzünk melynek az eredményét már varratszedéskor kézhez veheti.

 

A bőrdaganatok diagnózisa

 

A bőrelváltozásokat eltávolításukat megelőzően dermatoscop nevű műszerrel vizsgáljuk, amellyel láthatóvá válik a szabad szemmel nem észlelhető finom szerkezetük is. Az alakja és színe is sokkal pontosabban meghatározható. A dermatoscop polarizált fénnyel működő kézi műszer, mely 10-20x-os nagyítást tesz lehetővé. A vizsgálat sem fájdalmat, sem kellemetlenséget nem okoz. A beteg már az első vizsgálatkor diagnózishoz jut, de a 100%-os, biztos eredményt a szövettani vizsgálat adja. A nagyon agresszív bőrdaganatok (pl. melanoma) gyanújakor a beteget sürgősen onkológiai központba irányítjuk.

Bejelentkezés: +36309289278
SZEGED Kálvária sgt. 51.
T 06 30 928 927 8 I E info@dermapraxis.hu
© www.dermapraxis.hu