Csalánkiütés

Csalánkiütés esetén bőrünkön hevesen viszkető, néhány millimétertől akár több centiméter átmérőjű göbcsék alakulnak ki.

 

 

 

Mi lehet a csalánkiütés oka?

 

A csalánkiütések hátterében leggyakrabban allergiás reakció állhat. Az allergén szervezetbe kerülésekor olyan anyagok szabadulnak fel, melyek hatására az érfalak átjárhatósága megnő. Ez egy bonyolult folyamat, mely esetén a szövetekben duzzanat, ödéma és csalánkiütés jelentkezik. A legfontosabb anyag a hisztamin, de számos egyéb molekula részt vehet a folyamatban, mint a bradikinin vagy a szerotonin.

Előfordulhat, hogy a kiütéseket nem valódi allergiás reakció, hanem úgynevezett álallergia vagy pseudoallergia okozza.  Bizonyos szervezetbe kerülő anyagok közvetlenül hisztamint szabadíthatnak fel. Ezek lehetnek élelmiszer színezékek, konzerválószerek, röntgenkontrasztanyagok stb.

 

Hogyan lehet kezelni a csalánkiütést?

 

Nagyon fontos annak kiderítése, hogy mi okozza a csalánkiütést. Ennek kulcseleme a beteg részletes kikérdezése, anamnézis felvétel. Voltak-e új gyógyszerek, táplálék kiegészítők, ételek stb. Bizonyos tesztek is elvégezhetők.

A kezelőorvos allergia ellenes gyógyszereket, antihisztaminokat rendelhet el. Valamint speciális allergiás vagy pseudoallergiás diétát javasolhat.

Bejelentkezés: +36309289278
SZEGED Kálvária sgt. 51.
T 06 30 928 927 8 I E info@dermapraxis.hu
© www.dermapraxis.hu