Értágulat kezelés

Az értágulatoknak és ér eredetű anyajegyeknek több típusa létezik. Ezek jóindulatú elváltozások melyek többnyire csak esztétikailag zavarók, de például az arcon borotválkozás közben gyakran sérülhetnek, jelentősebb vérzést is okozva.

 

Néhány példa:

 

Pók anyajegy (naevus araneus, pók –vagy csillagnaevus, spider angioma)

 

Az előző kifejezések mind ugyanazt az elváltozást jelentik. A közepükön általában gombostűfejnyi nagyságú előemelkedő tágult ér található, melyből sugárirányban vékony értágulatok indulnak ki, éppen ezért pókra vagy csillagra emlékeztetnek. Általában az arcon vagy a mellkason helyezkednek el. Többszörös megjelenésük májbetegséget is jelezhet.

 

Időskori angioma (angioma senile, rubin naevus)

 

Leggyakrabban a törzsön előforduló, általában 1-3 mm-es vörös, éles határú, kerek csomócskák – értágulatok a bőrben. A nevükkel ellentétben akár már 20 éves kortól megjelenhetnek, és számuk fokozatosan növekszik a kor előrehaladtával.

 

Hogyan kezelhetők az értágulatok?

 

Eltávolításokra több technika is létezik. Kisebb értágulatokra alkalmas módszer a rádiófrekvenciás elektrokauterrel történő eltávolítás. Pulzus üzemmódban az eszköz lézerkészülékeknél használatos msec időtartamú impulzusokhoz hasonlóan működik. A program segítségével igen rövid impulzusokkal, nagy teljesítmény mellett, minimális heggel vagy heg nélkül, a környező szövetek megkímélésével lehet értágulatokat kezelni.

A nagyobb, vagy mély részeket is tartalmazó értágulatok esetén helyi érzéstelenítésben kimetszést alkalmazunk. A sebszéleket varratokkal egyesítjük.

 

 

Bejelentkezés: +36309289278
SZEGED Kálvária sgt. 51.
T 06 30 928 927 8 I E info@dermapraxis.hu
© www.dermapraxis.hu