Gombás bőrbetegségek

A gombás bőrbetegségek igen gyakori bőrproblémák. Változatos megjelenésűek lehetnek. A talptól a fejtetőig bárhol kialakulhatnak testünkön.

 

 

Néhány példa:

 

Napgomba vagy Pityriasis versicolor

 

A napgomba általában a háton, mellkason, felkarokon, a tarkó területén jelenik meg barnás majd fehér foltok formájában. Nyáron mikor a bőrünk lebarnul, az érintett területen világos foltok alakulnak ki. A kórokozója a Malassezia furfur nevű sarjadzógomba.

A diagnózis felállítása a jellegzetes klinikai kép alapján viszonylag egyszerű, de fontos elkülöníteni egyéb pigmenthiányt okozó bőrbetegségtől, mint például a vitiligo.

A napgomba kezelésében a bőrgyógyász külső gombaellenes krémeket javasolhat, kiterjedt esetben belső gyógyszeressel kezeléssel kiegészítve. Fontos a hajas fejbőr gombaellenes samponnal történő mosása, mert a kórokozó gomba rezervoárja a hajas fejbőr.

 

 

Hajlati gombás fertőzések

 

Összefekvő területeken alakul ki a gombás megbetegedés gyulladt, vörös, viszkető, váladékozó, hámgallérral övezett bőrkiütés formájában. Jellegzetes elhelyezkedési területei a hónalj, lágyék, alhas területe valamint a lábujjak közötti részek. Kialakulásában fontos szerepet játszik a cukorbetegség, elhízás, a meleg környezet, a verejtékezés és a szellőzés hiánya.

Enyhe esetben helyi kezelés elegendő, de nem javuló, vagy nagy kiterjedésű fertőzés esetén belső gombaellenes kezelésre is szükség lehet.

 

Körömgomba

 

Körömgomba esetén a körömlemezek alatt megvastagodott szarutörmelék halmozódik fel.  A betegség leggyakrabban a lábkörmökön fordul elő. A körömlemez általában a szabad szélek irányából fertőződik. Kialakulására hajlamosíthat a cukorbetegség, a körömlemez sérülése és köröm alatti bevérzés.  A köröm gombás megbetegedésének kezelésére a kiterjedésének és elhelyezkedésének megfelelően külső és-vagy belsőleg szedhető gyógyszeres készítményeket javasol bőrgyógyász szakorvos.

 

 

Bejelentkezés: +36309289278
SZEGED Kálvária sgt. 51.
T 06 30 928 927 8 I E info@dermapraxis.hu
© www.dermapraxis.hu