Gyermekbőrgyógyászat

Bizonyos bőrproblémák gyermekkorban gyakrabban fordulnak elő tekintettel arra, hogy a csecsemők és kisgyermekek bőre érzékeny, fertőzésekre fogékonyabb lehet mint egy felnőtté.  Gyakran kialakulhatnak bakteriális vagy vírusos eredetű gyulladásos tünetek, az atópiás ekcéma már születés után jelentkezhet.

 

Néhány példa:

 

Az atópiás ekcéma

 

Az atópiás dermatitis vagy más néven atópiás ekcéma egy krónikus, tehát hosszú ideig fennálló bőrbetegség melyre jellemző a száraz és kiszáradásra hajlamos bőr, melyhez visszatérő viszkető – gyulladásos időszakok kapcsolódnak. Nem fertőző bőrbetegségről van szó, mely az életkor előrehaladtával javulást mutat és a felnőttkorra spontán gyógyulhat.

 

Mi az atópiás ekcéma oka?

 

Az atópiás ekcéma pontos okát még máig sem sikerült pontosan felderíteni, de bizonyos genetikai és környezeti tényezők együttes hatásának köszönhetően alakul ki.  A betegségben a bőr vizet veszít, kiszárad, a normál védő funkciója károsodik így a környezeti allergének is könnyebben kifejthetik hatásukat.

 

Hogyan kezelhető az atópiás ekcéma?

 

Nagyon fontos a bőrszárazság megelőzése és megszűntetése rendszeres hidratáló és zsírozó készítmények alkalmazásával, akár naponta több alkalommal is. Ezzel a bőr barrierjét, a védőfunkciót javítjuk. Mindezek mellett a fellángolások kiváltásában szerepet játszó allergének kimutatása és célzott kerülése javasolt. Gyulladásos tünetek megszűntetésére és a tünetmentes állapot fenntartására bőrgyógyász által felírt készítmények készítményeket használjunk.  A kezelés esetén fontos, hogy a készítményeket megfelelő helyre, megfelelő mennyiségben és az előírt ideig alkalmazzuk.

 

Vírusos szemölcsök

 

Közönséges vírusos szemölcs (verruca vulgaris)

 

Leggyakrabban a tenyereken és talpakon megjelenő fájdalmas bőrkeményedés, mely egy vírus okozta fertőzés. Könnyen elkapható és tovább is adható. A vírusos szemölcsök jellegzetessége a szaporodási képesség, melynek köszönhetően a kialakult szemölcs kiterjedése és mélysége az idő előrehaladtával  növekedhet és a tenyerek talpak egyéb területére is elterjedhet. Fontos hogy időben, a tünetek jelentkezésének kezdetekor szakemberhez forduljunk, mert kis kiterjedésű kezdeti elváltozások könnyen és gyorsan elmulaszthatók, de előrehaladott esetben a szemölcsök és a kezelés is kellemetlen lehet.

Gyermekkorban gyakori bőrbetegség. A szülők odafigyelésére van szükség, hogy a  megvastagodott, szemölcsös bőrkeményedést a gyermek ne kapargassa, mert így akár a körömlemezek alá is bejuthatnak a kórokozók.

 

Hogyan kezelhető a közönséges vírusos szemölcs?

 

A vírusos szemölcsök kezelésre több lehetőség van, melyet meghatároz a szemölcsök nagysága, kiterjedése, elhelyezkedése és a beteg életkora is. Enyhébb esetben egyszerű folyékony nitrogénnel történő, egyetlen fagyasztás is elegendő lehet. Kiterjedtebb tüneteknél a kezelés ismételhető, otthoni ecseteléssel kiegészítve. Szükséges lehet speciális erős hámlasztó hatású krémek alkalmazására is, melynek köszönhetően a szemölcs felpuhul és könnyebben gyógyítható. Mély talpi tüneteknél helyi érzéstelenítésben történi eszközös eltávolítása is alkalmazható.

 

Uszodaszemölcs (molluscum contagiosum)

 

Az uszodaszemölcsöt vagy mulloscumot a Poxvírusok csoportjába tartozó vírus okozza. Azért nevezik köznyelven uszodaszemölcsnek, mert leggyakrabban uszodába járó gyermekeken fordul elő.

 

Hogy néz ki az uszodaszemölcs?

 

Általában 2-3 mm-es átmérőjű, a bőr felszínéből félgömbszerűen előemelkedő növedékek, melyek közepén kis behúzódás található. A vírus bőrkontaktus útján, könnyen terjed egyik helyről a másikra. Általában a hajlatokban, végtagokon fordul elő, de elhelyezkedhet akár az arcon is. Felnőtteknél ritkább és inkább az alhas – nemi szervek környékén jelenik meg.

 

Mit tegyünk, ha uszodaszemölcsöt látunk?

 

Azonnal keressünk fel szakembert, mert a szemölcsök gyorsan elterjedhetnek és érintkezés útján másnak is továbbadhatók, gyermekközösségben akár járványszerűen is. A szemölcsök okozhatnak kellemetlenséget, begyulladhatnak, irritálódhatnak és kiterjedt esetben kezelése is hosszadalmas lehet.

 

Hogyan kezelhető az uszodaszemölcs?

 

Helyi érzéstelenítő krém alkalmazása után speciális bőrgyógyászati kanállal kezelhetők, mely a szemölcs lekaparását, kásás tartalmának kiürítését jelenti. A beavatkozás, az érzéstelenítő krém alkalmzása után gyakorlatilag fájdalmatlan. Kezelési lehetőség még a folyékony nitrogénnel történő fagyasztás. Otthoni kezelésként különböző ecsetelők alkalmazhatók, de ezek általában önmagukban nem elég hatékonyak és a bőr gyulladását okozhatják.

 

 

 

Bejelentkezés: +36309289278
SZEGED Kálvária sgt. 51.
T 06 30 928 927 8 I E info@dermapraxis.hu
© www.dermapraxis.hu