Pikkelysömör – psoriasis

A psoriasis (pszoriázis) vagy pikkelysömör egy genetikailag meghatározott, örökölhető, a bőr sejtjeinek fokozott elszarusodásával járó betegség, melyhez az izületek gyulladása is társulhat.

 

 

 

Mi jellemző a pikkelysömörre?

 

A pikkelysömör nem fertőző! Általában a 2. vagy 3. évtizedben jelentkezik először, nők és férfiak esetén egyaránt. Leggyakrabban a könyökök, térdek felett, a hajas fejbőrön észlelhető, de kialakulhat bárhol testünkön. A kóros elszarusodás akár a körömlemezek alatt is megjelenhet, és körömgombát utánozhat. A bőrtünetek stressz, gyulladásos betegségek következtében rosszabbodhatnak és a napfény hatására javulhatnak.

 

Hogyan kezelhető a pikkelysömör?

 

A pikkelysömör kezelésére napjainkban számos lehetőség van, melyet a bőrtünetek súlyossága, elhelyezkedése határoz meg. Enyhe esetben külsőleg kenőcsökkel, oldatokkal tünetmentesíthető, de nagyobb kiterjedés esetén gyógyszeres kezelésre (pl: methotrexate, neotigason, cyclosporine) is szükség lehet. Tekintettel arra, hogy a betegség a fényre jól reagál, annak bizonyos hullámhosszait szintén alkalmazzuk a gyógyításban. Ilyen kezelésre alkalmasak a 311 nm-es hullámhosszú ultraibolya fényt kibocsátó kabinok vagy lámpák, valamint fényérzékenyítő gyógyszer adását követően az UV-A fénykezelés azaz PUVA terápia.

 

 

Bejelentkezés: +36309289278
SZEGED Kálvária sgt. 51.
T 06 30 928 927 8 I E info@dermapraxis.hu
© www.dermapraxis.hu